Latem piekę je co weekend. Proste ciasto kakaowe z kremem i owocami wygląda jak z cukierni
Nie ma to jak popołudniowy relaks z filiżanką aromatycznego napoju i porcją domowego ciasta. Połączenie intensywnie kakaowego, wilgotnego ciasta, kremu z serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz soczystych malin to doskonały wybór na weekend. Ciasto jest tak pyszne, że możesz zastąpić nim klasyczny tort na specjalne okazje. Pod przepisem znajdziesz kilka pomysłów na dodatki do waniliowego kremu, dzięki którym proste ciasto kakaowe nigdy się nie znudzi.
Jak zrobić kakaowe ciasto z kremem i malinami?
Kakaowy tort z kremem i malinami to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, wymieszać łyżką lub szpatułką i wstawić do piekarnika. Ciasto powinno być mieszane jedynie do połączenia się składników – intensywne ubijanie spowoduje, że może wyjść twarde i nie wyrosnąć. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie kremu zajmuje kilka minut. Składniki powinny być schłodzone. Śmietankę kremówkę 36% możesz zastąpić mocno schłodzoną śmietanką 30% lub śmietanką roślinną. Jeżeli chcesz, żeby krem był mniej kaloryczny, to zmniejsz ilość serka mascarpone i dodaj gęsty jogurt naturalny oraz 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i wystudzoną).
Wskazówka: ciasto z poniższego przepisu powinno wyjść wilgotne, ale wiele zależy od piekarnika. Jeżeli nadmiernie wyschnie, to po pokrojeniu polecam nasączyć je wodą z dodatkiem zmiksowanych malin, likieru malinowego, soku malinowego lub naparem malinowej herbaty.
Przepis: Ciasto kakaowe z kremem i malinami
Prosty przepis na efektowne ciasto lub domowy tort.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 523 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 5 łyżek naturalnego kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
Na krem:
- 350 g śmietanki kremówki 36%
- 400 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 200 g malin
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Dodaj cukier i wymieszaj. Czekoladę połam lub posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. W osobnej misce umieść jajka, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj.
- PieczeniePrzełóż ciasto do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22-24 cm, wyrównaj wierzch łyżką i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto zostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij, wystudź i przekrój na 3 części. Wskazówka: podczas krojenia uważaj, żeby blaty się nie połamały, bo ciasto jest delikatne.
- Przygotowanie kremuW wysokim naczyniu umieść serek mascarpone, cukier oraz ekstrakt waniliowy i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Wlej śmietankę kremówkę i ubijaj, aż krem stanie się puszysty i gęsty.
- WykonanieOdłóż 4 łyżki kremu, a resztą przełóż kakaowe blaty. W warstwy kremu wciśnij świeże maliny (umyte i starannie osuszone z wody). Odłożonym kremem udekoruj brzegi i wierzch ciasta. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Ciasto z kremem i owocami podaję lekko schłodzone. Wierzch deseru dekoruję malinami i listkami melisy lub mięty.
Inne wersje kremu z serkiem mascarpone
Smak kremu z powyższego przepisu możesz łatwo zmienić, dodając np. zmiksowane owoce (truskawki, maliny, borówki, jagody, porzeczki oraz 1 łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i wystudzoną), białą, gorzką lub mleczną czekoladę (rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną), naturalne kakao, wiórki czekolady, namoczone w gorącym mleku i odsączone wiórki kokosowe, zmielone na pył orzechy/migdały, owoce liofilizowane.